Area preserving cartographic line generalizaton = Kartografska generalizacija linija sa svojstvom čuvanja površina - Tutić, Dražen (Array, 2009)
Sažetak: Pod kartografskom generalizacijom linija podrazumijeva se ona koja ima prvenstvenu namjenu dobivanje takvog oblika linija koji je pogodan za prikaz na kartama sitinijeg mjerila od mjerila zadanih linija. Osim takve generalizacije postojeća literatura razlikuje i modelnu generalizaciju i geografsku generalizaciju koje imaju i odgovarajuću namjenu. U radu je opisan novi algoritam za kartografsku generalizaciju linija koji ima svojstvo čuvanja površina. Osim svojstva čuvanja površina, algoritam daje generalizirane linije koje se općenito sastoje od podskupa polaznih točaka i skupa novih točaka. Zbog toga se algoritam može smatrati kombinacijom pojednostavljenja i izglađivanja. Svojstvo očuvanja površina rjeđe je zastupljeno u istraživanjima kartografske generalizacije linija. Težina takvih istraživanja usmjerena je prema obliku linije. U radu je detaljno opisan novi algoritam te su dani rezultati primjene novog algoritma na primjeru obalnih crta te usporedba s ručnom generalizacijom, Douglas-Peuckerovim algoritmom za pojednostavljenje, Boyleovim algoritmom za izglađivanje i kombinacijom posljednja dva algoritma. Testovi pokazuju da algoritam daje zadovoljavajuće rezultate u smislu kartografske generalizacije, a svojstvo očuvanja površina ističe se kao posebno pogodno za primjenu u GIS-u kada se atributi prikazuju ili analiziraju u odnosu na površine objekata