Origins of classic trigonometric networks = Prvi začeci klasičnih trigonometrijskih mreža - Solarić, Miljenko (Array, 2009)
Sažetak: U članku je dan povijesni pregled od prvih početaka uspostava trigonometrijskih mreža za određivanje dimenzija Zemlje i izradu točnih karata. Na početku je prikaz knjige Johannesa Regiomontana ''Pet knjiga o trokutima svih vrsta" iz 1464. godine u kojoj je prenio sve dotadašnje znanje iz trigonometrije. Zatim se spominje Petrus Apianus i njegova knjiga ''Cosmographicus Liber", u kojoj je poslije, u dodatku u jednom kasnijem izdanju, 1533. godine Reigner Gemma Frisius objavio svoj rad. U njemu je dao svoj prijedlog uporabe trigonometrijskih mreža (triangulacije) kao točne metode određivanja položaja točaka na Zemlji. Malo je poznato da je slavni astronom Tycho Brahe uspostavio trigonometrijsku mrežu u Öresundu s namjerom da to postane baza za izradu karte cijeloga Danskoga kraljevstva. On je izmjerio sve potrebne veličine u trigonometrijskoj mreži, ali nažalost nije izračunao koordinate položaja trigonometrijskih točaka. Snellius (Willebrord Snel van Royen) prvi je uspostavio trigonometrijsku mrežu i izračunao koordinate točaka te odredio dimenzije Zemlje tada s najvećom točnosti