Slika obitelji u udžbenicima hrvatskoga jezika i književnosti za mlađu školsku dob - Mlinarević, Vesnica (Array, 2007)
Sažetak: Zrcali li se slika suvremene obitelji u tekstovima udžbenika hrvatskoga jezika i književnosti u mlađoj školskoj dobi, problem je koji istražuje ovaj rad. Analizirano je dvanaest udžbenika, po tri najučešće birana za 1., 2., 3. i 4. razred osnovne škole. Analizirani su tekstovi iz obiteljskoga života s obzirom na problematiku potpune i nepotpune obitelji, obitelji koje počivaju na tradicionalnim ili suvremenim vrijednostima i zastupljenosti pojedinih članova obitelji i njihove uloge. Rezultati dobiveni analizom udžbeničkih tekstova upućuju na to da je potpuna obitelj deset puta zastupljenija od nepotpune obitelji, a tendencija rasta razvidna je i u zastupljenosti tradicionalne u odnosu na suvremenu obitelj. Školska odgojno-obrazovna usmjerenost i realne praktične životne situacije nisu u suglasju, na što upućuju teorijska analiza obitelji i odraz slike obitelji u našim udžbenicima u mlađoj školskoj dobi