Relacije između školskog uspjeha i stavova o sukobima - Dautović, Snježana (Array, 2007)
Sažetak: Autorica prezentira rezultate empirijskog istraživanja relacija između općeg školskog uspjeha učenika jedne zagrebačke osnovne škole i njihovih stavova o pet uobičajenih obrazaca ponašanja u socijalnim sukobima. Polazi od hipoteze prema kojoj su uspješnijim učenicima bliski stavovi o poželjnom kompromisnom i suradničkom modelu, dok su manje uspješnim i neuspješnim učenicima bliski stavovi o poželjnom modelu čekanja, «krpanja» i pobjeđivanja. Na uzorku od 276 učenika, statističkom obradom podataka uz pomoć hikvadrat testa na razini značajnosti od 5% dobiva rezultate prema kojima su manje uspješnim i neuspješnim učenicima bliski stavovi o poželjnom čekanju, "krpanju" i pobjeđivanju, dok su kompromis i suradnja obrasci svojstveni uspješnijim učenicima. Objašnjenje dobivenih rezultata vezanih za učenike sa slabijim školskim uspjehom autorica nalazi ponajviše u zatvorenom krugu: slabiji školski uspjeh – slabija motiviranost za poduzimanje napora u razrješavanju sukoba – slabiji školski uspjeh. Osim toga zagovara i potrebu sustavne edukacije osobito manje uspješnih učenika o poželjnim obrascima ponašanja u socijalnim sukobima