Odgojiteljska profesija u suvremenoj odgojno-obrazovnoj ustanovi - Lučić, Kata (2007)
Sažetak: Već sam naziv odgojitelj sugerira profesiju, odnosno zanimanje osobe koja nekoga znalački nečemu poučava. Društveni ugled i socijalni status odgojiteljskog zanimanja određuje društvo. Na temelju stručne literature i anketnog istraživanja na uzorku od 69 studenata prve godine studija razredne nastave i predškolskoga odgoja u ovom je radu razmatrano zanimanje odgojitelja predškolske djece u suvremenoj odgojno-obrazovnoj ustanovi. Zbog specifične funkcije toga zanimanja pozornost je usmjerena na izobrazbu i društveni položaj, na stručno usavršavanje te na odlike odgojiteljske profesije. Budući da društveni položaj odgojitelja, ali i ostalih djelatnika uključenih u sustav odgaja i obrazovanja djece i mladeži podrazumijeva poboljšanje uvjeta odgojno-obrazovnoga djelovanja te materijalni i socijalni položaj svih prosvjetnih djelatnika u vertikali odgoja i obrazovanja, može se očekivati da će društvo kvalitetno riješiti i te probleme
Bibliografija: 13 jed
Summary
Keywords: Odgojitelji -- Predškolska djeca