Spremnost za školu : višestrukost značenja pojma i njegova suvremena uporaba - Čudina-Obradović, Mira (Array, 2008)
Sažetak: U radu se razmatraju pojam spremnosti za školu i njegove transformacije u skladu sa znanstvenim spoznajama o općem, a posebno, kognitivnom razvoju djece. Zasebno se analizira spremnost za školu kao posljedica sazrijevanja, kao posljedica stjecanja konkretnih, specifi čnh znanja i kompetencija i kao posljedica interakcije procesa sazrijevanja i poticanja iz okoline. Kao neproduktivan pristup odbacuje se razumijevanje spremnosti za školu kao puko sazrijevanje, ali i kao specifi čna "školska" baza znanja. Prihvaća se i raspravlja suvremena "jednadžba školske spremnosti" u koju ulaze sastavnice spremnost obitelji, spremnost šire zajednice, spremnost društvenih službi (socijalnih i obrazovnih), te spremnost škole za prihvat djece različite spremnosti za školu. Iznosi se mogućnost dobrog funkcioniranja svake od tih sastavnica, te se ističe važnost što boljeg poznavanja relativnog udjela različitih kompetencija u učenikovoj uspješnosti nakon dužeg praćenja