"Who makes the landscape?" : forces of landscape transformation in Austria - Zsilincsar, Walter (Array, 2009)
Sažetak: Dvije su glavne sile oblikovanja pejzaža: prirodne i društvene. Kulturni pejzaži ponajprije su rezultat čovjekove djelatnosti. Možda je upravo najutjecajniji čimbenik oblikovanja pejzaža u današnjemu civiliziranom svijetu nacionalno i međunarodno zakonodavstvo, koje je pak rezultat politike, ideologija te društvene, gospodarske i kulturne pozadine. Autor je posebnu pozornost posvetio politici i zakonodavstvu, s naglaskom na zakon o poljoprivredi i regulative regionalnog planiranja upravo zbog njihova ključnog utjecaja na oblikovanje pejzaža