Recent characteristics of the second home phenomenon in the Croatian littoral - Opačić, Vuk Tvrtko (Array, 2009)
Sažetak: U radu su analizirana obilježja razvojne dinamike i prostornog rasporeda vikendaštva nakon Drugoga svjetskog rata u priobalnom dijelu Hrvatske, vodećem receptivnom vikendaškom području u državi, s posebnim naglaskom na suvremeno razdoblje (nakon Domovinskog rata i hrvatskog osamostaljenja). U njemu je nakon faze prenamjene i adaptacije postojećega i ispražnjenoga stambenog fonda u vikendice (najviše 1960-ih i 1970-ih godina) i faze izgradnje namjenskih objekata za odmor i rekreaciju, tj. obiteljskih vikendica (1970-ih i 1980-ih) nastupila faza pojačane izgradnje višestambenih apartmanskih kompleksa (od sredine 1990-ih do danas). Vikendaštvo je u priobalju najprije zahvatilo prostor Sjevernoga hrvatskog primorja, potom je između 1980. i 1990. znatno ojačalo i u Dalmaciji te se nakon Domovinskog rata u posljednjih desetak godina ponovno jače koncentriralo na Kvarneru i u Istri. Prostorni raspored stanova za odmor i rekreaciju 2001. otkriva da su se i u posljednjemu međupopisnom razdoblju (1991.–2001.) zadržale tendencije koncentracije sekundarnoga stanovanja u vodećim obalnim turističkim područjima, ali i sve izraženija disperzija u turistički manje vrednovana područja pogodna za vikendašku valorizaciju