Doline morphometric analysis and karst morphology of Biokovo Mt (Croatia) based on field observations and digital terrain analysis - Telbisz, Tomas (Array, 2009)
Sažetak: Planina Biokovo nalazi se na obali Jadranskog mora i dio je Vanjskih Dinarida s tipičnim dinarskim smjerom pružanja SZ–JI. Najviši vrh Biokova Sv. Jure (1762 m) izdiže se iznad krške zaravni koja se nalazi na visini od 1300 do 1400 m. Sjeveroistočna i jugozapadna padina Biokova nastale su duž glavnih rasjeda, vrlo su strme i velike su reljefne energije. Krška zaravan građena je od jurskih i krednih vapnenaca i dolomita te je intenzivno okršena. To se očituje u bogatstvu krških reljefnih oblika: škrapa, vrlo velikih ponikava i jama. Posebnost su krškog reljefa Biokova duboke ponikve vrlo strmih padina, tako da je krajobraz istraživanog područja više obilježen oštrim i uskim grebenima i visokim piramidalnim vrhovima koji međusobno odjeljuju ponikve nego udubljenjima. Na temelju dosadašnjih istraživanja biokovsku kršku zaravan možemo smatrati "poligonalnim kršem". Na osnovi terenskoga kartiranja i različitih analiza topografse karte načinjena je geomorfološka karta istraživanog područja površine od 3 km2 koje se nalazi jugozapadno od vrha Sv. Jure. Na temelju digitaliziranih izohipsa izrađen je digitalni model reljefa (DEM) istraživanog područja, koji je poslužio sofisticiranoj morfometrijskoj analizi ponikava. Poligonalna struktura dobivena je iz digitalnog modela reljefa uz pomoć GIS hidroloških alata