Vodoopskrba kao faktor održivog razvoja turizma otoka Krka - Slavuj Borčić, Lana (Array, 2009)
Sažetak: U radu se raspravlja o karakteristikama vodoopskrbe kao jednog od faktora razvoja održivoga turizma na otoku Krku. Krk kao važno turističko i vikendaško područje te hrvatski najnaseljeniji otok pokazuje osjetne potrebe za vodnim resursima. Pogotovo u ljetnim mjesecima dolazi do velikog opterećenja vodovodnoga sustava i povećanja pritiska na okoliš. Ima li otok dovoljne vodne kapacitete za toliku potražnju? Zahvaljujući izdašnim otočnim izvorima te spajanjem sjevernoga dijela otoka na riječki vodovod sredinom 2008., zadovoljene su postojeće potrebe svih potrošača, uz mogućnost daljnjeg opterećenja vodoopskrbnoga sustava. Stoga se može reći da, premda problem odvodnje nije riješen, razvoj održivoga turizma otoka Krka za sada nije ograničen vodnim resursima. No kako vodoopskrba nije jedini parametar održivoga razvoja turizma određenoga područja, mora se voditi računa i o drugim indikatorima koji utječu na kvalitetu življenja lokalnoga stanovništva i povremenih korisnika prostora