Cyclic and macrocyclic organic compounds : a personal review in honor of professor Leopold Ružička - Hoecker, Hartwig (Array, 2009)
Sažetak: Ružička je otvorio polje cikličkih organskih molekula kao što su ciklički terpeni i ketoni s do 17 atoma u prstenu. U međuvremenu se proučavanje područja proširilo u brojnim smjerovima kao što su ciklički parafini, krunasti eteri i kriptandi te ciklički esterski amidi. Cikličke molekule nastaju prijenosom elektrona i intramolekulskim asocijacijama polimera s dvije aktivne krajnje skupine, a sintetiziraju se izravnom ciklizacijom difunkcionalnih makromolekula. Tijekom stupnjevitih reakcija polimerizacije i polimerizacija otvaranjem prstena može doći do uspostave ravnoteže prsten - lanac pri čemu, što je veća monomerna jedinica tim je lakše odvajanje oligomera kao što je heptamer ciklododekana s 84 ugljikova atoma u prstenu. Ipak, brojna pitanja ostaju otvorena kao što su postojanje makrocikličkih katenana u komercijalnim polikondenzatima