Possibility of Using Sepiolite as the Matrix of FCC Catalysts - Zheng, Shu-Qin (Array, 2009)
Sažetak: U radu je istraživano djelovanje koncentracije kiseline, vremena i temperature modificiranja na uklanjanje magnezija iz sepiolita, kao i na djelotvornost aktivne matrice FCC-katalizatora pripravljenog korištenjem solne, sumporne i dušične kiseline. Modificirani sepiolit je bio karakteriziran rendgenskom difrakcijom praškastih uzoraka, pretražnom elektronskom mikroskopijom te adsorpcijom N2. Dobiveni rezultati ukazuju na povećanje uklanjanja magnezija, specifične površine i volumena pora modificiranog sepiolita s povišenjem koncentracije kiseline, vremena i temperature reakcije. Uvjeti pogodni za kiselinsko modificiranje sepiolita jesu 80 °C tijekom 2,5 sata te c(HCl) = 1,0 mol dm-3, pri čemu se postiže 27-postotno uklanjanje magnezija. Korištenjem modificiranog sepiolita kao aktivne matrice FCC katalizatora, povećana je specifična površina, volumen pora te volumen mezopora katalizatora. Također, tako pripravljeni katalizatori iskazuju odličnu otpornost na kontaminaciju teškim kovinama te bolja krekirajuća svojstva kao posljedicu uklanjanja magnezijeva oksida iz sepiolita