Ageizam u televizijskom mediju na primjeru središnjih informativnih emisija HRT-a, RTL-a i Nove TV - Perišin, Tena (Array, 2009)
Sažetak: U središtu ovog rada je ageizam u informativnom programu hrvatskih televizijskih programa, tj. istraživanje na koji se način prezentiraju starije osobe u središnjim informativnim emisijama HRTa, RTL-a i Nove TV. Uzorak su prilozi objavljeni u emisiji »Dnevnik« HTV-a, »Dnevnik« Nove TV i »Vijestima« RTL-a u razdoblju od 3 tjedna. Analizirajući sve priloge objavljene tijekom tri tjedna u središnjim emisijama javne i dviju komercijalnih televizija, nastojalo se istražiti je li prisutan ageizam i diskriminacija u prilozima koji se odnose na starije osobe. Može li stereotipno prikazivanje starijih osoba na televiziji utjecati na naše stavove o starijim ljudima? Provedeno pilot istraživanje pokazalo je kako je ageizam vidljiv u glavnim informativnim emisijama HRT-a, RTL-a i Nove TV. Kod svih triju televizija ustanovilo se da se starije osobe, pogotovo one aktivne ili društveno priznate, relativno rijetko prikazuju. Rezultati ovog istraživanja ukazali su na potrebu za širim istraživanjem, po mogućnosti interdisciplinarnog, u suradnji medijskih teoretičara i socijalnih gerontologa. U ovom radu također se ukazuje na nužnost donošenja zakonskih odredbi koje bi regulirale problem ageizma kako u medijima, tako i u drugim institucijama društva