Najugroženije skupine nezaposlenih mladih u RH : preliminarni podaci projekta "Socijalna uključenost i strategije življenja nezaposlenih mladih u Hrvatskoj i Sloveniji u europskom kontekstu" - Bašić, Josipa, defektologinja (Array, 2009)
Sažetak: Ovaj rad dio je bilateralnog projekta "Socijalna uključenost i strategije življenja nezaposlenih mladih u Hrvatskoj i Sloveniji u europskom kontekstu" koji su provodili Pedagoška fakulteta Univerze u Ljubljani i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Sveučilišta u Zagrebutijekom 2006. i 2007. godine. Uzorak je činilo 937 nezaposlenih mladih od 18 do 27 godina koji su živjeli na području Grada Zagreba te Šibensko-kninske i Varaždinske županije. Korišten je modificirani i usuglašen anketni upitnik koji je nastao za potrebe europskog međunarodnog projekta YUSE (Youth Unemployment and Social Exclusion). Cilj ovog rada usmjeren je utvrđivanju podskupina posebno ugroženih mladih među nezaposlenim mladima u Republici Hrvatskoj. Iz prezentiranih rezultata vidljivo je da je moguće identifi cirati neke podskupine nezaposlenih mladih čija je ugroženost statistički značajno veća od ostalih nezaposlenih mladih. Kao najugroženija skupina ističu se muški ispitanici te ispitanici u dobi od 25 do 27 godina. Ovakva ispitivanja daju tek smjernice za daljnja istraživanja, posebno komparativna. Ovakvim i sličnim istraživačkim nalazima trebalo bi se rukovoditi kod postavljanja i provođenja nacionalne i regionalnih politika i u odnosu na obrazovanje i zapošljavanje mladih kao i svekoliku politike za potporu mladima