Voith-Schneiderov porivni uređaj - Koboević, Žarko (Array, 2008)
Sažetak: U ovom radu prikazan je Voith-Schneiderov porivni uređaj kao jedan od čestih propulzijskih uređaja na trajektima, tegljačima i ostalim brodovima gdje su veliki zahtjevi za manevarskim osobinama. Uz opis samog uređaja dan je i pregled sila na lopaticama koje rezultiraju propulzijom broda te pregled materijala za lopatice