Sidrenje i dinamičko pozicioniranje putničkih brodova za kružna putovanja - Đurđević-Tomaš, Ivica (Array, 2009)
Sažetak: U ovom se radu analitički raščlanjuje i definira pristup održavanju zadane pozicije sidrenjem i dinamičkim pozicioniranjem. Sigurnosni aspekti održavanja zadane pozicije na ta dva načina mogu biti ugroženi različitim vanjskim utjecajima, koji se elaboriraju u radu. Uspostava prostora "sidrište za dinamičko pozicioniranje putničkih brodova za kružna putovanja" i njegova pravna regulacija imaju pomorski i gospodarski interes. Ovim režimom bi se omogućilo povećanje broja putničkih brodova za kružna putovanja. Isto tako bio bi omogućen dolazak velikih putničkih brodova za kružna putovanja i u luke koje nemaju izgrađene odgovarajuće lučke sadržaje (pristane) niti imaju odgovarajuća klasična sidrišta, a zanimljiva su turistička destinacija