Određivanje troškova broda u plovidbi poradi uspješnosti izvođenja optimizacije brodskoga kapaciteta - Ivče, Renato (Array, 2009)
Sažetak: Predmet ovog rada je nastojanje da se opiše i unaprijedi prikaz strukture brodskih troškova putovanja kako bi se odredio optimalan kapacitet broda. Problem u određivanju brodskoga optimalnog kapaciteta pojavljuje se zbog brojnih čimbenika koje treba uzeti u obzir. Neki od njih su troškovi brodara na razmatranoj liniji koji moraju biti kvantificirani kako bi se mogla izvoditi optimizacija brodskoga kapaciteta. Općenito se troškovi brodara za razmatrano putovanje mogu prikazati kao troškovi broda u plovidbi, troškovi broda u luci i operativni troškovi. Glavni cilj ovom istraživanju je definirati troškove nastale u plovidbi broda. Struktura dnevnih troškova broda u plovidbi s gledišta brodara, može općenito biti razlučena na troškove prijevoznog učinka, troškove za gorivo i troškove za prolazak kroz kanale. Sinteza tih troškova izvedena je kao grafički prikaz dnevnih troškova po jedinici kapaciteta broda u plovidbi