Simulacija rada dizelskog motora pri prekidanju dobave goriva jednom cilindru - Račić, Nikola, inženjer pomorskog prometa (Array, 2009)
Sažetak: Raspoloživost propulzijskoga dizelskog motora u pogledu snage ili bilo koje druge značajke, pri raznim eksploatacijskim uvjetima utvrđuje se proračunima, a potvrđuje empirijskim metodama. Računalno-simulacijski modeli veoma su važni za takve analize. Računalno-simulacijski model brodskoga propulzijskog dizelskog motora osnovan na matematičkom modelu, prikazan je u ovom radu [1]. Model je upotrijebljen za analizu stacionarnih i dinamičkih uvjeta rada sporohodnoga propulzijskog dizelskog motora s prednabijanjem i brodskoga vijčanog propulzora s nepomičnim krilima. Model je izrađen uz uporabu računalne aplikacije MATLAB 7.0.4.- SIMULINK, na osnovi detaljnoga matematičkog nultodimenzionalnog modela. U ovome radu navedeni model je poslužio za raščlambu utjecaja promjene snage u pojedinim cilindrima na radne značajke motora. Promjena snage simulirana je prekidanjem dobave goriva jednome cilindru pri različitim opterećenjima motora i različitim ograničenjima poluge goriva. Analizom rezultata simulacije utvrđene su granice radnih značajka motora i sigurna pogonska stanja