Fiber-optic sensors for vibration and strain measuring : a review - Svalina, Mario (Array, 2009)
Sažetak: Ovaj članak prikazuje kratak pregled vlaknasto-optičkih senzora i njihov razvoj u proteklih 30 godina. Nove tehnologije kao FBG ili OTDR osjetilni principi, oblikovali su novu generaciju senzora. Neki od ovih senzora, ovisno o svojoj primjeni i mjerama, uspješno su komercijalizirani, pa su prikazani u ovom članku. Također je prikazan vlaknasti optički sustav senzor koji mjeri vibracije. Multimodalno vlakno ima relativno velik broj načina da simultano putuje vlaknom i interferira jedno s drugim. Primjenjujući različite sile na vlakno, način propagiranja će se promijeniti, pa će se njihova distribucija interferencije promijeniti, stoga generirajući različit uzorak polja na kraju vlakna. Razlika u polju uzorka može se upotrijebiti za dobivanje parametara vibracije kao što su amplituda i frekvencija