Pomorska hipoteka (mortgage) u engleskom i američkom pravu - Nikčević Grdinić, Jelena (Array, 2009)
Sažetak: U ovom radu autorica razmatra brodsku hipoteku u engleskome i američkom pravnom sistemu. Najprije se daje opći osvrt na pravni institut mortgagea i na njegovo reguliranje prema relevantnim međunarodnim konvencijama. Nakon toga, detaljno se analizira mortgage u engleskome i američkom pravnom sistemu. Također, u članku se objašnjava mortgage u njegovu izvornom common law obliku, kao vrlo pogodan instrument koji se upotrebljava za osiguranje dugoročnih kredita u pomorskom poslovanju, što je bilo tako čak i prije nego je on u odgovarajućem zakonodavstvu, kako u Engleskoj, tako i u Americi, bio prihvaćen. On će kasnije biti naveliko zastupljen u pomorskom pravu kao instrument pogodan za izvršenja na dugoročnim dugovanjima. Autorica izlaže i razlike između hipoteke kao kontinentalnog instituta za osiguranje dugoročnih kredita u pomorskom poslovanju i mortgagea, pa zaključuje da su mnoge europske i druge države u posljednje vrijeme voljne prihvatiti neke od osobina engleskoga i američkog mortgagea, kao što je pravo deposesije broda i slično