Ventilacijske funkcije pluća mladih jedriličara i vaterpolista - Hraste, Mladen (Array, 2009)
Sažetak: Cilj je istraživanju bio izmjeriti i ustanoviti veličine parametara koji opisuju ventilacijske funkcije pluća mladih jedriličara i vaterpolista te utvrditi razlike u plućnim kapacitetima i volumenima između tih dviju skupina mladih sportaša i kontrolne skupine nesportaša iste dobi. Uzorak ispitanika činili su jedanaestogodišnji jedriličari (N = 19) i jedanaestogodišnji vaterpolisti (N = 23). U kontrolnoj skupini bilo je trideset jedanaestogodišnjih nesportaša (N = 30). Uzorak varijabla sastojao se od šest varijabla plućne ventilacije: inspiracijski vitalni kapacitet, forsirani vitalni kapacitet, forsirani ekspiracijski volumen u prvoj sekundi, forsirani ekspiracijski protok pri 50% FVK, forsirani ekspiracijski protok pri 25% FVK, maksimalni ekspiracijski protok, dvije antropometrijske mjere (visina tijela i masa tijela) te dob ispitanika. Izvršena je univarijantna analiza varijance i diskriminativna kanonička analiza poradi utvrđivanja razlika između skupine ispitanika. Rezultati su analiza pokazali da postoje znatne razlike između skupina sportaša i nesportaša na području ventilacijske funkcije pluća, pa se može zaključiti da je utjecaj sportske aktivnosti, dakle programiranog treninga vaterpola i jedrenja, od iznimnoga značenja za razvoj ventilacijskih parametara mladih sportaša