Analiza razlika između tri jakosne skupine vaterpolista Prve hrvatske lige u manifestnome antropometrijskom prostoru - Lozovina, Mislav (Array, 2009)
Sažetak: Cilj ovom istraživanju bio je utvrditi postoje li razlike u manifestnome antropometrijskom prostoru između triju jakosnih skupina vaterpolista Prve hrvatske vaterpolske lige i, ako postoje, u čemu se ogledaju. Uzorak ispitanika činilo je 89 vaterpolista iz osam klubova Prve hrvatske vaterpolske lige. Uzorak varijabla činio je sustav od 23 antropometrijske mjere, mjerene po metodi koju preporučuje Internacionalni biološki program (IBP), osim što je srednji opseg prsnoga koša i nabor pazuha mjeren na razini mamila. Sukladno cilju istraživanja izračunate su statistike po skupinama. Primijenjena je analiza varijance (ANOVA) i kanonička diskriminativna analiza. Određen je položaj skupina u diskriminativnom prostoru i prikazan je centroidima skupina. Izračunata je predikcija pripadnosti po skupinama prema dobivenim klasifikacijskim funkcijama. Rezultati potvrđuju da se u manifestnome antropometrijskom prostoru međusobno razlikuju tri jakosne skupine vaterpolista. Rezultati analize varijance govore da se igrači triju skupina značajno međusobno razlikuju u gotovo svim antropometrijskim varijablama predviđenima za detekciju longitudinalne dimenzionalnosti skeleta, nešto manje, ali još uvijek značajno, u antropometrijskim varijablama predviđenima za detekciju transverzalne dimenzionalnosti skeleta, te značajno i u svim antropometrijskim varijablama predviđenima za detekciju cirkularne dimenzionalnosti s iznimkom u varijabli OPPOTK. Ne razlikuju se u antropometrijskim varijablama predviđenima za detekciju potkožnoga masnog tkiva, s iznimkom u varijabli NAPOTK. Skupine diskriminira prva i jedina statistički značajna od dviju diskriminativnih funkcija, preko svih varijabla antropometrijskog statusa, s iznimkom varijabla NAPOTK i NANADL, koje definiraju drugu (statistički ne značajnu) diskriminativnu funkciju