Analiza DNA u sudskoj medicini i njezina primjena u hrvatskome kaznenopravnom sustavu - Primorac, Dragan; Primorac, Damir, pravnik; Butorac, Sara-Sanela; Adamović, Mihaela (2009)
Sažetak: U izlaganju se daje kratak pregled tijeka razvoja istraživanja DNA kao "novog znanstvenog dokaza" odnosno odgovora znanosti na sve profesionalniji pristup počinitelja u planiranju počinjenja te prikrivanju tragova kaznenog djela i potrebu očuvanja najvažnijih vrijednosti svake pravne države. Posebno se iznose novine vezane uz DNA analizu bioloških materijala i DNA baze podataka kroz novi Zakon o kaznenom postupku. Također, izlaganje prikazuje nastojanje da se prvi put u hrvatskome kaznenopravnom sustavu omogući izuzimanje biološkog materijala, radi provođenja DNA analize, od pravomoćno osuđenih osoba koje se nalaze na izdržavanju kazne zatvora, i to kroz predložene izmjene Zakona o izvršavanju kazne zatvora, koje su trenutno u saborskoj proceduri
Bibliografske bilješke uz tekst ; bibliografija: 21 jed
Summary
Keywords: Sudska medicina -- Biološki uzorci -- Analiza DNK -- Kaznena djela -- Forenzična analiza DNK