Otkrivanje informacija i dokaza između stranaka u kaznenom postupku - Pajčić, Matko (Array, 2009)
Sažetak: Dok je u pravnim sustavima država civil law sustava način saznanja okrivljenika o osnovama na kojima počiva optužba protiv njega uvid u cijeli spis predmeta, u kaznenim postupcima zemalja common law sustava taj je način parcijalno otkrivanje dokaza i informacija optužbe obrani, a u određenim zakonodavstvima uzajamno otkrivanje informacija među strankama u kaznenom postupku. U radu se najprije objašnjava pravo okrivljenika na saznanje o dokazima koji postoje protiv njega, uz navođenje međunarodnih i unutarnjih pravnih izvora koji jamče to pravo. Potom slijedi pregled prava na uvid u spis predmeta i otkrivanje informacija među strankama u hrvatskom kaznenom proces nom pravu. Nakon toga iznosi se kratak povijesni pregled nastanka instituta otkrivanja informacija u državama common law sustava (discovery) te razlozi nastanka tog instituta. Opsegom najveći dio rada jest pozitivnoporedbeni pregled uređenja tog instituta u SAD, Engleskoj i Italiji te u pravu i praksi Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju i stalnog Međunarodnog kaznenog suda. Zaključno se iznosi kritička ocjena tog instituta, uspoređujući ga s metodom uvida u cijeli spis predmeta