Neodređene ili određene vrijednosti kao obilježja kaznenih djela i sankcija u kaznenom pravu - Maršavelski, Aleksandar (Array, 2009)
Sažetak: U radu se iznosi analiza neodređenih i određenih vrijednosti kao oblika vrijednosnih i deskriptivnih zakonskih obilježja. Upućuje se kritika i predlaže se napuštanje neodređenih vrijednosti, kao i fiksno određenih novčanih iznosa u kaznenom zakonodavstvu – kako u pogledu imovinskih vrijednosti kao kvalifikatornih ili privilegirajućih obilježja kaznenih djela, tako i u pogledu imovinskih vrijednosti kao obilježja novčanih kazni. Predlažu se nova zakonska rješenja koja se sastoje u tome da bi imovinske vrijednosti trebalo vezati uz dnevne dohotke, a neimovinske odrediti jednostavnim fi ksnim okvirima. S tim u svezi iznose se dvije koncepcije s obzirom na to je li riječ o fizičkoj ili pravnoj osobi kao počinitelju kaznenog djela odnosno kao oštećeniku