Poredbenopravna analiza pasivnog podmićivanja u kaznenim zakonodavstvima Hrvatske, Finske i Slovačke - Dragičević Prtenjača, Marta (Array, 2009)
Sažetak: U ovom radu autorica obrađuje kaznena zakonodavstva Finske, Slovačke i Hrvatske s obzirom na pitanje pasivnog podmićivanja kao srži korupcije te prikazuje rješenja koja su uredile te države. Finska je jedna od zemalja koja je u 2007. godini imala najviši CPI, čak 9,4, i koja je zauzela na ljestvici Transparency International prvo mjesto zajedno s Danskom i Novim Zelandom, dok je na ljestvici sastavljenoj za 2008. godinu pala nekoliko mjesta, pa je danas na petom mjestu, zajedno sa Švicarskom, s CPI 9,0. Prikazujući poredbeno uređenje kaznenog sustava navedenih zemalja, autorica će se osvrnuti na njihove sličnosti i razlike te iznijeti neke prijedloge možebitnih promjena uređenja najavljene tematike u domaćem zakonodavstvu