Korištenje forenzičnim računalnim programima za prikupljanje dokaza u kaznenom postupku - Pajčić, Matko (Array, 2009)
Sažetak: Slijedeći tehnološki napredak, državna tijela koja sudjeluju u otkrivanju kaznenih djela i počinitelja i prikupljanju dokaza za potrebe kaznenog postupka rabe, ili razmatraju njihovu uporabu, posebne računalne programe kojima prikriveno posežu u računalni sustav osobe osumnjičene za počinjenje teškog kaznenog djela. Primjena daljinski upravljanih forenzičnih računalnih programa s jedne strane omogućuje učinkovitu otkrivačku djelatnost te otkrivanje i prikupljanje dokaza protiv počinitelja koji na neki drugi način vjerojatno ne bi bili otkriveni. S druge strane, riječ je o mjeri koja možda čak i više od drugih posebnih istražnih mjera zadire u ustavna prava i slobode. S njezinom primjenom zbog cijelog niza razloga valja biti iznimno oprezan