Čemu nas je podučio prikaz probacijskog sustava u Engleskoj i Walesu - Petö Kujundžić, Lana (Array, 2009)
Sažetak: Autorice su kroz povijest probacijske službe i prema sadašnjem pravnom poretku Engleske i Walesa sagledavale pozitivne pomake u smanjenju zatvorske populacije, što nije bilo na štetu sigurnosti građana. U radu se objašnjavaju alternativne sankcije u primjeni kod Engleza i Welšana i sustav procjene počinitelja u odnosu na zatvorski sustav. Središnji je dio rada prikaz korisnosti probacijskog sustava za društvo, počinitelje i zatvorski sustav i mogućnosti uvođenja tog sustava u hrvatski pravni sustav. Autorice zaključuju rad s prijedlogom da se probacijske službe osnuju u sudovima, zatvorskom sustavu i na lokalnoj razini, nakon Twining Light projekta EU, probnog projekta koji je u tijeku u Hrvatskoj