Nasilje nad starijim osobama u obitelji na području grada Zagreba - Rusac, Silvia (Array, 2009)
Sažetak: Cilj ovog istraživanja bio je ispitati oblike nasilja koje starije osobe doživljavaju u obitelji s obzirom na sociodemografska obilježja starijih osoba. Uzorak je konstruiran kao probabilistički uzorak sa slučajnim odabirom ispitanika unutar kućanstva s namjerom osiguravanja reprezentativnosti za odraslo stanovništvo Zagreba starije od 65 godina. U istraživanje su uključena i samačka domaćinstva. U istraživanju je sudjelovalo 1 000 osoba starijih od 65 godina, od toga 38% osoba muškog spola (N=380) i 62% ženskog spola (N=620). Rezultati su pokazali da postoje razlike u doživljenim oblicima nasilnih ponašanja s obzirom na sociodemografska obilježja starijih osoba. Niži obrazovni status pokazao se značajnim kod psihičkog, materijalnog i tjelesnog nasilja. Utvrđena je povezanost između niže mirovine i doživljavanja psihičkog nasilja. Starije osobe koje su materijalno ovisne, i koje imaju djecu, značajno više su izložene psihičkom i tjelesnom nasilju. Također, stariji u dobi 75-84 godina značajno više iskazuju doživljeno materijalno nasilje. Spol ispitanika nije se pokazao značajnim, kao ni bračni status. Razmotrene su teorijske i praktične implikacije dobivenih nalaza