Nasilje i osobe s invaliditetom - Milić Babić, Marina (Array, 2009)
Sažetak: Cilj ovog rada je dati prikaz postojeće zakonske regulative u prevenciji i suzbijanju nasilja nad osobama s invaliditetom na području Republike Hrvatske. Nadalje, rad nastoji dati sažeti prikaz dosadašnjih spoznaja o pojavnosti, oblicima, faktorima rizika, posljedicama, počiniteljima, ali i preprekama s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u borbi protiv nasilja. Također su prikazani i rezultati uglavnom stranih istraživanja o nasilju nad osobama s invaliditetom s naglaskom na specifične oblike nasilja koji su u uskoj povezanosti s okolnostima u kojima živi žrtva. Budući da je fenomen nasilja nad osobama s invaliditetom u Republici Hrvatskoj u velikom mjeri neistražen te stoga ne postoje znanstveno utemeljene spoznaje, rad se oslanja na rezultate stranih istraživanja, ukazujući na potrebu dodatnog proučavanja svih segmenata nasilja nad osobama s invaliditetom u RH