Analiza vibracija kosih vješaljki na Mostu Franja Tuđmana u Dubrovniku - Hrelja Kovačević, Gordana (Array, 2009)
Sažetak: Na postojećim ovješenim mostovima najčešće su uočene vibracije kosih vješaljki uzrokovane istovremenim djelovanjem kiše i vjetra. Vibracije kosih vješaljki mogu se procijeniti usporedbom s ovješenim mostovima u sličnim uvjetima i analitičkim postupcima, a najtočnije procjene dobivaju se ispitivanjima u zračnom tunelu. Pojava tih vibracija može se spriječiti aerodinamičkim, konstrukcijskim i mehaničkim mjerama. U radu je prikazana teorijska podloga i analiza vibracija kosih vješaljki na Mostu Franja Tuđmana u Dubrovniku