Upravljanje informacijama u infracrvenom dijelu spektra - Žiljak, Vilko; Pap, Klaudio; Žiljak Stanimirović, Ivana (2009)
Ciljano projektiranje grafika koje se instrumentalno detektiraju samo izvan svjetla u kojem se prepoznaju boje, područje je zaštite dokumenata s tiskarskim tehnikama. Doprinos ovog rada je postavljanje metode dvostruke separacije u sivom (akromatskom) području za tiskarski sustav s procesnim bojama. Cilj metode je stvaranje izdvojene grafičke informacije koja se može detektirati samo u infracrvenom području. Projektiranje grafike za blisko infracrveno područje valnih duljina od 700 do 1000 nm je polazište diskusije zaštite grafičkog proizvoda nastale tiskarskim tehnikama s različitim materijalima. Nazvana kao "infracrvena informacija", obuhvaća individualiziran izbor boja i individualizirano sakrivenu informaciju, zaštićenu od kopiranja ili reproduciranja. IR informacija nastala dvostrukom separacijom, nazvanom "IR separacija", nosi sa sobom i dva nezavisna podatka. Prvi je slika koja je određena maskom da se vidi samo u infracrvenom svjetlu. Drugi podatak je samo pozitivna razlika između intenziteta zacrnjenja slike koja se vidi u dnevnom svjetlu i intenziteta zacrnjenja maske na istom pikslu. Nakon IR separacije ne smije se u reprodukciji prepoznati njeno prisustvo u vidnom području što je uvjet i u konvencionalnim metodama separacije UCR, GCR i UCA. Cilj IR separacije je ugraditi IR informaciju u sliku tako da je čitka samo u IR valnim duljinama
Bibliografija: 4 jed.
Abstract
Keywords: Zaštita podataka -- Tiskarske tehnike -- Grafički proizvodi -- Separacija boja -- Akromatska podešavanja -- Infracrveni spektar -- Tiskarske boje