Potresna sigurnost armiranobetonskih montažnih hala : analitička studija - Fischinger, Matej (Array, 2009)
Sažetak: U članku se opisuje analitička studija potresnog rizika za armiranobetonske montažne hale. Uporabljen je histerezni model koji u obzir uzima smanjivanje nosivosti unutar pojedinoga ciklusa te pri ponovljenim ciklusima s jednakim pomacima. Model je uporabljen i za ocjenu rizika s analizom vjerojatnosti. Rezultati su omogućili kritičnu ocjenu odgovarajućih odredbi u normama Eurokod 8 iz 2004., posebno veličinu faktora ponašanja i time povezane veličine proračunskih sila potresa