Razvoj upitnika samoiskaza rizičnog i delikventnog ponašanja mladih (SRDP-2007) - Ručević, Silvija (Array, 2009)
Sažetak: Osnovni cilj ovoga rada bio je prikazati konstrukciju i psihometrijska obilježja Upitnika samoiskaza rizičnog i delinkventnog ponašanja (SRDP – 2007). Ispitivanje je provedeno u Osijeku i Zagrebu na uzorku od 1422 učenika (866 ženskog i 556 muškog spola). Prosječna dob sudionika je bila 16.07 (SD = 1.49 godina, raspon 13 do 19 godina). Konačni oblik upitnika SRDP-a sastoji se od 42 čestice koje su zasićene sa sedam faktora: 1) Prekršajna i lakša delinkventna ponašanja; (2) Nepoželjna normativna ponašanja; (3) Rizična spolna ponašanja; (4) Korištenje ili zlouporaba psihoaktivnih tvari; (5) Nasilničko ponašanje u bliskim odnosima; (6) Teške krađe, provale i razbojništvo; i (7) Suicidalna i autoagresivna ponašanja. Ovi su faktori u međusobno niskim do umjereno pozitivnim korelacijama, a njihove pouzdanosti interne konzistencije su zadovoljavajuće.