Provjera faktorske strukture i mjernih karakteristika psihološkog upitnika kriminalnih stilova razmišljanja - Jandrić Nišević, Anita (Array, 2009)
Sažetak: Teorijsko ishodište na kojemu se temelji ovaj rad je teorija kriminalnog životnog stila (Walters, 1990) koja pretpostavlja postojanje osam kriminalnih stilova razmišljanja koji podupiru kriminalno ponašanje i omogućuju egzistiranje u kriminalnom životnom stilu. U svrhu procjenjivanja kriminalnih stilova razmišljanja kreiran je Psihološki upitnik kriminalnih stilova razmišljanja (PICTS) (Walters, 1995) koji se sastoji od 80 varijabli organiziranih na10 skala. Cilj rada je provjera faktorske strukture i metrijskih karakteristika skala PICTS-a. Rezultati ukazuju na postojanje 2 faktora. Prvi faktor obuhvaća 8 skala kriminalnih stilova razmišljanja, a drugi faktor čine dvije validacijske skale Upitnika. Metrijske karakteristike skala kriminalnih stilova razmišljanja su zadovoljavajuće, dok je pouzdanost validacijskih skala vrlo niska. Ovi rezultati poklapaju se s rezultatima brojnih svjetskih istraživanja