Neka obilježja maloljetničke delinkvencije na području nadležnosti policijske postaje Rovinj - Radetić-Paić, Mirjana (Array, 2009)
Sažetak: Ciljevi ovog rada su steći uvid u prijavljeni kriminalitet maloljetnika i mlađih punoljetnika na području nadležnosti Policijske postaje Rovinj, prepoznati specifičnosti stanja i kretanja istog sa svrhom bolje kontrole maloljetničkog kriminaliteta i brige za građane u najširem smislu odnosno otkrivanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije u lokalnoj zajednici. Ovim istraživanjem obuhvaćen je uzorak prijavljene djece, maloljetnika i mlađih punoljetnika počinitelja kaznenih djela na području nadležnosti Policijske postaje Rovinj u razdoblju od 2003.god. do 2007.god. Rezultati su obrađeni na deskriptivnoj razini, a istraživanje je provedeno na način da su autori ovog rada izvršili uvid u dostupnu evidenciju Policijske postaje Rovinj. Dobiveni rezultati potvrđuju rezultate mnogobrojnih istraživanja problematike maloljetničke delinkvencije koji navode da se najčešće radi o imovinskim deliktima različitih vrsta, te u novije vrijeme i porast prijavljenih kaznenih djela vezanih za zlouporabu sredstava ovisnosti. Broj prijavljenih kaznenih djela se tijekom godina povećao, ali se broj prijavljenih maloljetnika i mlađih punoljetnika smanjio. Ukupno gledajući evidentno je da prijavljeni mlađi punoljetnici tijekom svih promatranih godina čine najveći udio prijavljenih počinitelja kaznenih djela. Zadnjih godina, bilježi se manji broj prijavljenih maloljetnih počinitelja kaznenih djela. Također se radi o padu broja prijavljenih maloljetnih počinitelja koji nemaju prebivalište na području Policijske postaje Rovinj u odnosu na prethodne godine. Kaznena djela, promatrani počinitelji, čine češće sami nego u suučesništvu. Za područje nadležnosti Policijske postaje Rovinj odnosno Grad Rovinj ukazuje se potreba za definiranjem potreba maloljetnih počinitelja kaznenih djela odnosno za definiranjem rizika za pojavu i razvoj takvog ponašanja