The nature and prevalence of bullying among boys and girls in Croatian care institutions : a descriptive analysis of children's homes and correlational homes - Sekol, Ivana (Array, 2009)
Sažetak: Utemeljeno na koncepcijskim i empirijskim spoznajama istraživanja vršnjačkog nasilja ili bullying-a među zatvorenicima u Ujedinjenom Kraljevstvu, cilj ovog rada je utvrđivanje prirode i učestalosti posrednog i neposrednog vršnjačkog nasilja među institucionaliziranim mladima na području Republike Hrvatske. U istaživanju, koje je prvo ovakvog tipa u nas, sudjelovala je 601 mlada osoba od 11 do 21 godine iz dječjih i odgojnih domova. Podaci su prikupljeni metodom samoprocjene, a u primijenjenom upitniku, zlostavljač ili žrtva definirani su prijavom barem jednog ponašanja koje upućuje na zlostavljanje drugih ili na vlastitu viktimizaciju, s učestalošću takvog ponašanja od 2 do 3 puta mjesečno ili češće. Rezultati su pokazali da je otprilike tri četvrtine ispitanika iz oba tipa domova bilo uključeno u bullying, bilo kao žrtva ili kao zlostavljač. Indirektna viktimizacija intenzivinija je u dječjim domovima. U oba tipa domova, značajno više djevojaka nego mladića bilo je uključeno (bilo kao žrtva ili kao zlostavljač) u indirektan bullying. U domovima koji zbrinjavaju mlade s poremećajima u ponašanju, značajno više mladića nego djevojaka koristilo se direktnim oblicima bullying-a prilikom viktimiziranja drugih. Iako deskriptivno, ovo je prvo istraživanje koje nudi opsežan uvid u bullying među institucionaliziranom mladeži u Republici Hrvatskoj.