Razlike u dubini uključenosti u kriminalni životni stil među zatvorenicima s obzirom na dob, recidivizam te nasilnost kaznenog djela - Doležal, Dalibor (Array, 2009)
Sažetak: Ovaj rad dio je znanstvenog projekta "Evaluacija teorije kriminalnog i ovisničkog životnog stila u zatvorskom sustavu" provedenog na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i fi nanciranog od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Uzorak ispitanika činilo je 415 muških pravomoćno osuđenih punoljetnih počinitelja kaznenih djela koji su u razdoblju od prosinca 2007. godine do veljače 2009. godine bili u Odjelu za dijagnostiku i programiranje tretmana u Zatvoru u Zagrebu. Cilj je rada utvrditi postoje li razlike u dubini uključenosti u kriminalni životni stil s obzirom na dob i recidivizam ispitanika te nasilnost kaznenog djela. Podaci su prikupljeni pomoću Upitnika za mjerenje dubine uključenosti u kriminalni životni stil (Lifestyle Criminality Screening Form – LCSF, Walters, 1990; Buđanovac, Jandrić, 2007). Rezultati istraživanja pokazali su kako postoje značajne razlike u dubini uključenosti u kriminalni životni stil s obzirom na dob, recidivizam i nasilnost kaznenog djela na način da su ispitanici u najmlađoj dobnoj skupini, recidivisti i nasilnici dublje uključeni u kriminalni životni stil od ostalih zatvorenika