Nezaposlenost i socijalna isključenost mladih u Hrvatskoj : perspektiva nezaposlenih mladih u riziku ili s poremećajima u ponašanju - Koller-Trbović, Nivex (Array, 2009)
Sažetak: Osnovni cilj rada bio je upoznati perspektivu nezaposlenih mladih osoba, rizičnog ponašanja ili s potencijalnim rizicima u okruženju, o statusu i iskustvu nezapolene osobe. Kao polazište u tumačenju rizičnih čimbenika od nezaposlenosti uzet je Kronauerov model socijalne isključenosti defi niran sa šest dimenzija (isključenost iz tržišta rada, ekonomska isključenost, socijalna izolacija, institucijska isključenost te prostorna i kulturna isključenost). Provedeno je ukupno 5 fokus grupa s 19 nezaposlenih mladih osoba (u dobi od 18 do 27 godina) iz 4 grada u RH i dvije vrste ustanove (zavod za zapošljavanje i centar za socijalnu skrb). Rezultati istraživanja ukazuju da nezaposlenost za mlade predstvalja važan čimbenik njihove ukupne integracije i osamostaljivanja, odnosno relevantan rizični čimbenik, prije svega ekonomske isključenosti