First records of the Alpine stoneflay species Protonemura julia Nicolai, 1983 (Insecta, Plecoptera) in Croatia - Popijač, Aleksandar (Array, 2009)
Poznata geografska rasprostranjenost obalčara Protonemura julia Nicolai, 1983 (Nemouridae, Amphinemurinae) značajno je proširena novim nalazima u Hrvatskoj. Ova endemska vrsta talijanskih Julijskih Alpa pronađena je u ljeto 2006. u Gorskom kotaru (sjeverozapadna Hrvatska), na izvorišnom području rijeke Čabranke. Njena prisutnost potvrđena je terenskim istraživanjem vodenih kukaca istog područja i u jesen iste godine, kada je dodatno pronađena i na izvorišnom području Gerovčice. Novi nalazi, opisani u ovom radu, predstavljaju najjužnije poznate nalaze ove vrste obalčara te potvrđuju naše pretpostavke da neki izvori u Gorskom kotaru predstavljaju mikrorefugije za neke stenotermne vrste hladnih voda