Distribution of reptiles and amphibians in the nature park Lastovo Archipelago: possible underlying biotic and abiotic causes : possible underlying biotic and abiotic causes - Vervust, Bart (Array, 2009)
U ovom radu istražujemo distribuciju vodozemaca i gmazova novoosnovanog Parka prirode »Lastovsko otočje«, Hrvatska. Tijekom višestrukih terenskih posjeta u periodu od 1996. do 2008. godine zabilježili smo pet vrsta guštera (Podarcis sicula, P. melisellensis, Dalmatolacerta oxycephala, Hemidactylus turcicus i Pseudopus apodus), jednu vrstu zmije (Dolichophis caspius), jednu vrstu morske kornjače (Caretta caretta) i jednu vrstu žabe (Bufo viridis). Potvrdili smo prisutnost određenih vrsta na pojedinim otocima Lastovskog otočja, te dodali nalaze na mnogim drugim otocima i otočićima. Logističkom regresijskom analizom smo pokazali da varijable koje predviđaju prisutnost / odsutnost s različitih otoka variraju između vrsta. Unutar vrste, populacije s različitih otoka zapaženo variraju u veličini i obliku tijela, broju i izgledu pločica, leđnoj i trbušnoj obojenosti, ponašanju i gustoći. Ova opažanja povećavaju vrijednost istraživanog područja kao »prirodnog laboratorija« za buduća istraživanja ekologije i evolucije otočkih populacija. Iako se čini je većina vrsta u dobrom stanju, navodimo listu mogućih opasnih i zabrinjavajućih čimbenika