The grasses (Poaceae) of Medvednica Nature Park, Croatia - Mareković, Sara (Array, 2009)
U sklopu istraživanja flore Medvednice proučavana je rasprostranjenost vrsta iz porodice trava (Poaceae). Analizom rezultata dosadašnjih florističkih istraživanja ustanovljeno je 100 svojti trava iz 47 rodova. Vrsta Brachypodium sylvaticum je najrasprostranjenija, a 21 vrsta nađena je u samo jednom MTB 1/64 polju. Podaci o prisutnosti za 31 svojtu nisu potvrđeni našim terenskim istraživanjem. Trave Parka prirode Medvednica pripadaju u 10 flornih elemenata. Od ukupnog broja trava njih 35 se može označiti kao ruderalne, kultivirane ili korovne. Prema Crvenoj knjizi vaskularne flore Hrvatske 14 vrsta ima neki od stupnjeva ugroženosti