Revision of Epilobium and Chamerion in the Croatian herbaria ZA and ZAHO - Strgulc Krajšek, Simona (Array, 2009)
Revidiran je herbarski materijal Epilobium (s. lat.) iz dva velika hrvatska herbara ZA i ZAHO. Rezultati revizije više od 400 herbarskih listova su potvrdili prisutnost 13 vrsta već poznatih za Hrvatsku i samo ponešto promijenili njihovu rasprostranjenost. Dvije vrste prethodno zabilježene za Hrvatsku te prisutne nekim herbarskim listovima, pokazale su se krivo determinirane, pa tako zasad nema utemeljene potvrde za prisutnost E. alsinifolium i E. alpestre na teritoriju Hrvatske. Rad donosi sveukupne rezultate revizije, koji pokazuju relativno dobru razinu ispravno determiniranog materijala u obrađivanim herbarima (s nekim mnogo manje pouzdano determiniranim svojtama) i alarmantno slabu sakupljačku aktivnost zadnjih desetljeća.