Od knjižnice Učiteljske škole do knjižnica odjela sveučilišta Jurja Dobrila u Puli (1948.-2008.) - Petener-Lorenzin, Marija (Array, 2009)
Razvoj visokoga školstva u Puli i Istri uvjetovao je i razvoj knjižničarstva na ovom prostoru. O pulskim visokoškolskim knjižnicama ima malo pisanih izvora. One se sadržajno obraduju u pojedinim clancima, spominju ponekom usputnom recenicom ili obuhvacaju izvještajima za instituciju, odnosno Društvo knjižničara. Zato smo pokušali dati, prvi put, pregled razvoja visokoškolskoga knjižnicarstva Pule, i to unutar humanistickih znanosti. Kako knjižnicu predstavljaju njezin fond i usluge, ovdje je upravo o tome riječ – o promjenama određenoga knjižnog fonda, tijekom šest desetljeća u odnosu na otvaranje i zatvaranje studijskih grupa.