Književni interesi mladeži (na području Istarske i Primorsko-goranske županije) - Plavšić, Marlena (Array, 2009)
Današnja generacija mladih živi znatno drukčijim životom od generacija mladih prije dvadesetak i više godina. Mladi sve više upotrebljavaju mnoge suvremene medije, a sve manje vremena posvećuju čitanju knjiga. Ovim se istraživanjem nastojalo provjeriti što današnja mladež čita, koji su im najdraži autori, na koji način odabiru knjige te kako kasnije komuniciraju o pročitanim knjigama. Kao osnovu za ovo istraživanje uzeli smo anketni listić koji se ispunjavao u deset hrvatskih knjižnica u vremenu ljetnih praznika. Rezultati su potvrdili hipoteze i pokazali kako su najomiljenija djela ona koja zauzimaju najviše medijskog prostora (Harry Potter, Sumrak, Gospodar prstenova, Mi djeca iz kolodvora Zoo), a najomiljeniji autori J. K. Rowling, R. L. Stine i J. R. R. Tolkien.