Possible consequence of student's relatioship to parents and to school - Pšunder, Majda (Array, 2009)
Istraživanje se bavi odstupanjem u ponašanju maloljetnih osoba i njihovom percepcijom odnosa sa roditeljima, te odnosa prema školi u periodu rane adolescencije. Temelji se na uvjerenju da odnosi maloljetnika s majkom i ocem bitno utječu na njihovo socijalno ponašanje, a posebno na konflikte sa okolinom. Opačič (1995) je ustanovio da nije važno, kako se roditelji i okolina ponašaju u odnosu prema njima, nego kako maloljetnici vide (percipiraju) te odnose. Zato nas je prije svega zanimalo, kako maloljetnici vide odnose s roditeljima naglašavajući slijedeće dimenzije odnosa: kontrola, kažnjavanje, intimnost (blizina), zanemarivanje od strane roditelja. Pomoću tih dimenzija željeli smo osvijetliti maloljetnikovo doživljavanje odnosno viđenje odnosa sa strane majke i oca u periodu rane adolescencije. U istraživanju su korišteni kvantitativni istraživački postupci, upotrijebljeni instrument mjerenja obuhvaćaju četiri nestandardizirana anketna upitnika: Čestoća odstupanja u ponašanju, Odnos s majkom, Odnos s ocem, Konflikt s roditeljima u vezi različitih temam razgovora, Odnos prema školi...