O priključenju Hrvatske EU : rezultati empirijskog istraživanja u Dalmaciji - Pilić, Šime (Array, 2009)
U ovom radu prezentirani su rezultati istraživanja koje je provedeno tijekom 2007. godine, kako bi se ispitali stavovi ispitanika o priključenju Hrvatske Europskoj uniji. Istraživanje o priključenju Hrvatske EU dio je šireg istraživanja o društvenoj pokretljivosti u kojem je sudjelovalo 956 ispitanika. Europska unija je važan činitelj u razvijanju međunarodnih gospodarskih i političkih odnosa u svijetu, zbog čega je priključenje Hrvatske važno pitanje za hrvatsko društvo. Unatoč tomu što je Hrvatska prošla, a djelomično još uvijek i prolazi tranzicijsko razdoblje, te iako među stanovništvom postoji strah od gubitka nacionalnog identiteta i kulturnog naslijeđa, istraživanje pokazuje kako više od polovice ispitanika podržava priključenje Hrvatske Europskoj uniji