Mobile location based service for location and presentation of cultural heritage objects and Web 2.0 technologies - Orehovački, Tihomir; Stapić, Zlatko; Bubaš, Goran (2009)
Razvoj mobilnih tehnologija u posljednjih nekoliko godina omogućio je njihovu uporabu u svim područjima svakodnevnoga života. Jedna od komponenti koje sve više postaju sastavni dio naprednijih mobilnih uređaja (npr. mobilnih telefona i osobnih digitalnih pomoćnika) jest GPS prijemnik, a njegova je najčešća uporaba u uređajima za određivanje geografske lokacije i pomoć u navigaciji određenim područjem. U ovom radu predstavili smo koncept sustava za lociranje i prezentiranje informacija o objektima koji pripadaju kulturnoj baštini, a oslanja se na mobilne tehnologije i GPS. Takvi se sustavi mogu koristiti za potrebe obrazovanja, promocije kulturne baštine i obogaćivanje turističke usluge lokalne zajednice. Za razliku od drugih sličnih sustava, ovaj mobilni lokacijski servis ima karakteristiku korištenja Web 2.0 tehnologija u svim komponentama koje su u interakciji s korisnikom, što je njegova velika prednost
Bibliografske bilješke na kraju teksta
Sažetak
Keywords: Mobilna tehnologija -- GPS -- Web 2.0 -- Kulturna baština -- Turistička usluga