Kulturalni studiji i njihov prilog razumijevanju fenomena ubrzanog rasta muzeja = Cultural studies and its contribution to understanding the phenomena of rapid museum growth - Batina, Klementina (Array, 2009)
Muzejski boom fenomen je ubrzanog rasta muzeja tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Unutar diskursa kulturalnih studija pokušat ću pronaći razloge progresivnog rasta muzeja, zatim obrazložiti značenje uloge muzeja unutar suvremenog društva kao i u kontekstu raznovrsnih odnosa moći analizirajući tekstove nekoliko najznačajnijih teoretičara kulture (R. Williams, S. Hall, R. Johnson, T. Bennett, T. Eagleton). Preispitujući pojmove “življena”/”zabilježena” kultura, kultura “selektivne tradicije”, “dokumentarna”, “idealna” i “socijalna” kultura, “struktura osjećaja”, identitet/”identifikacija”, pokušat ću odgovoriti na pitanje odgovaraju li muzeji doista na potrebe koje ih stvaraju i jesu li nam uopće potrebni