Stress and professional burn-out in selected groups of workers - Zbryrad, Teresa (Array, 2009)
Kada promatramo odnos društva i tehnologije, pojedinac ne može biti zanemaren. Kao prvo, zato što je on sastavni dio društva. Kao drugo, tehnologija neminovno na direktan ili indirektan način vrši utjecaj na život pojedinca. Svaka društvena promjena, procesi koji se šire i društveni pokreti, tehnološke inovacije, pa čak i klimatske promjene – nisu nevažne za ljudski život i djelovanje. Iz sociološkog aspekta, postoji teza da promjene koje se događaju u društvenoj makrostrukturi utječu na društvenu mikrostrukturu, ali postoji i obrnuta situacija kad mikrostruktura utječe na makrostrukturu. Čovjek mora raditi da bi preživio. Čovjek od rada ima mnoge prednosti; financijska sredstva, mogućnost samoaktualizacije, utjecaj aktivnog postojanja u društvenom životu. Isto tako, za čovjeka rad može biti i izvor mučenja, osobito kada se pojave određeni problemi, npr. niske plaće, loši uvijeti rada, kršenje radničkih prava, pretjerani zahtijevi ili nemogućnost napredovanja na poslu. Stres i profesionalni zamor radnik€a ima negativan učinak na odnos čovjek–posao